Rozumiem Twoj bol zwiazany z konsumpcja amerykanskiej kawy - odbiega od standardow europejskich. Ale troche demonizujesz starbucksa. Po pierwsze to nie zaden mcdonald, bo w wyzej wymienionym mozna sie zatruc, a w starb. nie. Obie instytucje laczy tylko to, ze sa sieciowe. Po drugie kawa tam nie jest potworna lura, mozesz wypic expresso jak chcesz. Po trzecie zawsze mozesz porosic o normalny kubek a nie papier. Ja tez nie lubie amerykanskiej kawy, wyjsciowe ziarno jest niedobre, nie wiem jakis inny sposob palenia, czy co. Ale drazni mnie jak wszystko wrzuca sie do jednego kotla i kwituje slowem "be". Udanych dalszych podrozy zycze.
W sprawie kawy w USA. Rozumiem Zosiu, ze sie denerwujesz iz zagladnowszy na kilka dni do Nowego Jorku juz sie wymadrzam jaka to oni maja kawe, no ale taki jest urok impresji z podrozy. Moze nie mam tej sprawy przebadanej na wylot, jednak kawy wypilem tam cale morze, gdyz niwelowalem nia efekt jetlegu i dobrze po moim organizmie widzialem co i jak z ta kawa jest. Bez przesady pilem ich okolo 7 dziennie (3 zawsze na sniadanie), co daje kolo 50 kaw, a to juz dobra podstawa do badan. w starbaksie kawa byla okropna, a probowalem rozne. i droga. moze po prostu, jak spiewal Reichel "nie mozna dac temu miana pozywienia, co sklada sie po czesci ze strachu i cierpienia".
Na gaspacho ochota mi przyszła w te upały. No i poza przepisem znalaałam cudną stronkę:) Miło. Moja bazylia na balkonie ma się dobrze, rozmaryn przetrwał długą zimę i teraz cieszy się latem, a majeranek powolutku rośnie, zobaczymy... Pozdrawiam z Wrocławia:)
Jasminetea
Zrobilam juz 2xtarte porowa wg twojego przepisu. Wyszla , olsnila wszystkich, zostala doszczetnie pozarta.
Dzisiaj pora na placek z cukinia. Aha ja do sosu rokpolowego daje posiekane wloskie orzechy i to wszystko na jakie niezbyt grube rurki.
manualno-wirtualne pozdrowienia
b.
Czesc, na prawdę super strona... Przepisy fajne... dużo gotuję, więc będę tu zaglądał.... A posiadaczom Palmtopów polecam stronkę do ściągania przepisów Cooking with Pocketspoon, zainteresowanym podpowiem jak ją znaleźć.... Pozdrawiam....
Dzień Dobry!
Loo dziska, wiem, że wolność itede i po mojemu kuchnia to improwizacja, bat mimi wszystko! Zajrzałłem do przepisów i tylko dwa obglądnąć zdołałem ( może być ,że to wiśniówki wpływ i teqili).
Dupa(co?!)UUpa(?)Aaaaa, zupa? Z soczewicy (nawet zielonnej) w moim wydaniu nie wydaje się być godna wydania w knajpce łizałt curry (nie bardzo wiem, czy to to, nie chodzi mi o ostrość tylko o mieszankę ziół i przypraw, tak?). I po drugie, primo ultimo, żadnego odsącznia placków ziemniaczanych!!! Troszke mąki i już. Smacznego!!!
tnx za krzewienie takich postaw zyciowych/ moi znajomi z zasady miesozerni przynajmniej w okres wiosenno-letni przerzucaja sie na warzywa/ moze to maly prolog do czegos wiekszego? kto to wie
Moja mam dodaje jeszcze do żurku, zazwyczaj wegetariańskiego, pieczarki. Skądinąd wiem, że to nie jest typowy dodatek, ale dla mnie żurek bez pieczarek, to nie żurek. Pozdrawiam
Cudowna strona, panie Michale. Po raz pierwszy w życiu gotuję (no tak, ale mam dopiero 18 lat...) i wychodzi mi wspaniale. Przepisy są świetne i, co ważne- przynajmniej dla mnie- niedrogie. Czekam na wiosenne przepisy, najwyższy czas żeby wiosna zawitała także w kuchni!
Madrzyki wlasnie zrobilam z innowacja drobna: otoz dodalam sloik jagodek, takich babcinych, ale mysle, ze moglby to tez byc dzem jagodowy, taki BARDZO niskoslodzony. Paskudnie wygladaja (brazowe i ble!), ale sa przepyszne, polecam. Oczywiscie troche wiecej maki, ale to chyba jasne.
ja to w ogóle od bardzo dawna tu bywam, ale jakoś nigdy nie omieszkałam się o tym powiadomić. Czynię to więc teraz.
wczoraj wypróbowałam Twój przepis na makaron z łososiem- całkiem ciekawy sposób na coś prostego, szybkiego a jednak z lekka innego. Trzeba jednak trochę uważać z ilością tej oliwy- ja przesadziłam (a wydawało mi się że wcale nie).
pozdrawiam ciepło!
Do marchewkowej, zeby nie byla jak dla niemowlat, bardzo pasuje kumin, a zamiast smietany - lyzka masla orzechowego. Robi sie tak slodko-slono-pachnaco i w dalszym ciagu tanio i zdrowo. Pozdrawiam nieustajaco
zosia
Bardzo dobre
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
Jasminetea
oryginalna lokalizacja wpisu »
Dzisiaj pora na placek z cukinia. Aha ja do sosu rokpolowego daje posiekane wloskie orzechy i to wszystko na jakie niezbyt grube rurki.
manualno-wirtualne pozdrowienia
b.
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
Loo dziska, wiem, że wolność itede i po mojemu kuchnia to improwizacja, bat mimi wszystko! Zajrzałłem do przepisów i tylko dwa obglądnąć zdołałem ( może być ,że to wiśniówki wpływ i teqili).
Dupa(co?!)UUpa(?)Aaaaa, zupa? Z soczewicy (nawet zielonnej) w moim wydaniu nie wydaje się być godna wydania w knajpce łizałt curry (nie bardzo wiem, czy to to, nie chodzi mi o ostrość tylko o mieszankę ziół i przypraw, tak?). I po drugie, primo ultimo, żadnego odsącznia placków ziemniaczanych!!! Troszke mąki i już. Smacznego!!!
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
wczoraj wypróbowałam Twój przepis na makaron z łososiem- całkiem ciekawy sposób na coś prostego, szybkiego a jednak z lekka innego. Trzeba jednak trochę uważać z ilością tej oliwy- ja przesadziłam (a wydawało mi się że wcale nie).
pozdrawiam ciepło!
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
zosia
oryginalna lokalizacja wpisu »