o panie, o ludzie!!
wiedzieliscie ze sake to tradycyjne japońskie wino produkowane z ryżu, które zawiera od 13 do 17% alkoholu? w odległych czasach nie znano drożdży więc fermentację zapoczątkowywano poprzez żucie ryżu, prosa i kasztanów. odbywało się to podczas świąt, w czasie których zbierała się cała populacja wioski i następowało gremialne żucie po czym całą przeżutą papkę wypluwano do wspólnej wanny, w której wszystko to fermentowało i powstawała doskonała kuchikami. na szczęście w dzisiejszych czasach do produkcji sake używa się drożdży a nie przeżuwających wieśniaków. zamiast staropolskiego "na zdrowie" każdy toast powinno się poprzedzić gromkim "kampai"!!
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
wiedzieliscie ze sake to tradycyjne japońskie wino produkowane z ryżu, które zawiera od 13 do 17% alkoholu? w odległych czasach nie znano drożdży więc fermentację zapoczątkowywano poprzez żucie ryżu, prosa i kasztanów. odbywało się to podczas świąt, w czasie których zbierała się cała populacja wioski i następowało gremialne żucie po czym całą przeżutą papkę wypluwano do wspólnej wanny, w której wszystko to fermentowało i powstawała doskonała kuchikami. na szczęście w dzisiejszych czasach do produkcji sake używa się drożdży a nie przeżuwających wieśniaków. zamiast staropolskiego "na zdrowie" każdy toast powinno się poprzedzić gromkim "kampai"!!
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
moja żona
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »
oryginalna lokalizacja wpisu »